Werkzaamheden

Onze activiteiten bestaan uit:

  • De verzorging van de varkens, paarden, kippen, klein vee, hond en katten te denken valt dan aan: Voeren, voer klaarmaken vooral voor hond en katten, het schoonmaken van de stallen, dieren voorzien van vers water, Elke dag worden de eieren uitgehaald, borstelen van de paarden, wandelen met de paarden. Onderhoud van het erf rondom de boerderij, en de bijbehorende gebouwen. Denk dan aan: het schoonhouden van het erf, schoonmaken van de gebouwen, reparaties uitvoeren.
  • Er zijn 2 houtkachels aanwezig waarvoor we hout gaan zagen en kloven zodat we het in de winter lekker warm hebben en een gezellige huiselijke sfeer kunnen creëren.
  • Seizoensgebonden werkzaamheden zoals, het gras maaien, schoffelen, hooiladen. sneeuw ruimen, werken in de moestuin, en nog veel meer.
  • In de zomermaanden exploiteren we het koffiehuis met bijbehorend terras. Hier bestaan de werkzaamheden onder andere uit opruimen, afwassen, bloemstukjes maken, en nog veel meer.

Werkzaamheden 1

Dagelijkse werkzaamheden:

Het houden van varkens brengt natuurlijk ook behoorlijk wat werk met zich mee. Zo moeten de varkens elke dag gevoerd, verzorgd en gecontroleerd worden. De stallen worden 2 keer per week uitgemest en wordt het stro regelmatig ververst en bijgevuld. Deze verzorging wordt voornamelijk gedaan door de zorgboer onze deelnemer hebben een groot aandeel in de verzorging. Verder hebben we 2 huisvarkens.

Konijnen:

Sinds kort hebben we ook konijnen. Deze moeten ook elke dag verzorgd worden. Ook hebben we al de geboorte van jonge konijntjes mogen meemaken.

Paarden:

Op onze zorgboerderij hebben we momenteel 2 paarden, een Belgisch werkpaard Britta, een western paard Sunny . Ook deze paarden moeten dagelijks gevoerd en krijgen dan ook de waterbakken gevuld. De paarden vinden het fijn als ze regelmatig geborsteld en gekamd worden, en de hoeven uitgekrabd krijgen. Voor de deelnemers betekent het dat ze ook verantwoordelijkheid hebben voor deze dieren. Indien mogelijk kan er ook gereden worden op het westernpaard, waarbij rust vertrouwen, maar vooral genieten van het paard en alles wat hierbij hoort voorop staan.

 

 

Werkzaamheden 2

Dagelijkse werkzaamheden:

Bij deze verbouwing hebben onze deelnemers ook een groot aandeel geleverd. Zo hebben ze geholpen bij de sloopwerkzaamheden en bij de wederopbouw van de ruimtes. Te denken valt het maken van leghokken ed. Ook moesten de ruimtes opnieuw geschilderd worden. In de stal waar de kippen rondscharrelen worden dagelijks de eieren geraapt en worden de kippen voorzien van vers water en voer. In deze stal ligt stro op de vloer en deze wordt 1 keer per week uitgemest. Als onze zeug in de kraamstal ligt wordt deze ook elke dag voorzien van vers water en voer. En als de biggen er eenmaal zijn kun je er vanuit gaan dat deze ook goed verzorgd en vertroeteld worden door onze deelnemers. In de timmerwerkplaats heeft een deelnemer zijn eigen plekje gecreëerd. Hij plant van hier uit diverse werkzaamheden voor zichzelf zoals het maken van kasten en legplanken en onderhoud op en rond de boerderij. Ook treft hij hier voorbereidingen voor de andere deelnemers zodat zij ook een aandeel kunnen leveren aan de diverse activiteiten en werkzaamheden.

Op een mooie zomerdag werd er hooi bijeen gedaan samen met de deelnemers.